Domotica

Denkt u: “Wat is domotica nu eigenlijk…?” Hieronder nog eenmaal de voordelen op een rij:

  • Domotica zorgt voor een koppeling tussen diverse systemen in een woning of bedrijfspand. Op deze manier zorgt het ervoor dat u met één druk op de knop meerdere elektrische systemen kunt bedienen. Soms zelfs op afstand. Zo kunt u bij binnenkomst in uw woning in één keer het licht in de hal en bijvoorbeeld de radio aanzetten, de verwarming een stand hoger zetten en uw alarm uitschakelen. Bij vertrek is het weer één druk op de knop om alles uit te schakelen.
  • Bediening kan met de welbekende schakelaar, maar ook met een touch-screen, afstandsbediening, internet of telefoon.
  • Uw woning is levensloopbestendig, de voorzieningen/bedieningen zijn in een later stadium eenvoudig aan te passen aan uw leefomstandigheden, wensen en behoeften.


Domotica… niet langer enkel luxe, maar vooral ook functioneel, praktisch en energiebesparend!

Vaak word gedacht dat de aanleg van een domotica-systeem vele malen duurder is als dat van een traditionele installatie. Deze beredenering is echter niet altijd juist. Een ‘slimme’ installatie kan u bijvoorbeeld ook naar verloop van tijd geld besparen. Neem als voorbeeld de aanwezigheidsmelders in toiletten, automatische temperatuurregeling en aansturing van kantoor-verlichting op een daglichtregeling.

Bij het ontwerp van uw elektrische installatie wordt allereerst gekeken naar de functionele mogelijkheden om u het leven gemakkelijk te maken. Naar aanleiding van deze punten wordt er bekeken welk systeem een goede basis vormt voor uw wensen.

Op het gebied van domotica is tegenwoordig vrijwel ‘alles’ mogelijk en daarom zijn ook comfort en luxe voor vele een vereiste geworden. Sturing middels smartphones, Multi-room audio en touchscreens zijn daarvan een goed voorbeeld. Aangezien hiermee de kosten ook behoorlijk kunnen oplopen worden deze extra’s als laatste aan het ontwerp toegevoegd. Zo blijft de verhouding functioneel / luxe, duidelijk en makkelijk te overwegen.

In de meeste gevallen geeft dit als uitkomst een goede basis-installatie met alle gewenste functionaliteiten, dit aangevuld met eventuele luxueuze extra’s en alles aangepast op het beschikbare budget.

In de rechterkolom vind u meer informatie over de specifieke eigenschappen en voor- en nadelen van verschillende systemen.

Tip: tegenwoordig zijn er zelfs systemen waarbij u op ieder moment van de dag een actueel inzicht hebt in uw energieverbruik en kosten. Zie voor meer info: Niko Home Control in de rechterkolom.